Aranykorát éli a polgárőrség

 

HEVES MEGYE A kormány stratégiai partnernek tekinti az Országos Polgárőr Szövetséget, amelynek több mint hatvanezer tagja önkéntesen, szabadidejében vigyázza a falvakban, városokban élők biztonságát – ezzel a bejelentéssel  köszöntötte az egri megyeházán rendezett elnöki találkozó résztvevőit Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő, aki a továbbiakban kiemelte: ezt jelzi az is, hogy soha ennyi költségvetési támogatást nem kapott a szövetség, mint az utóbbi időszakban.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos

A polgárőrség 2011 óta tapasztalt fejlődéséről, eredményeiről szóló tájékoztatójában dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy az utóbbi hét év a polgárőrség aranykorának tekinthető. Ezt három tényezőre alapozta. Egyrészt arra, hogy a 2012-ben elfogadott polgárőr-törvény kizárólagos jogot adott az egyesületeknek a köz- és külterületeken végzett bűnmegelőzésre. Másrészt arra, hogy a kormány évente több mint egymilliárd forint támogatást biztosított a szervezetnek. Harmadik tényezőként pedig a rendőrséggel és az önkormányzatokkal kialakított együttműködést emelte ki. Ez utóbbinál kitért arra, hogy rendőrségi együttműködés nélkül nem működhet egyetlen egyesület sem. E „felügyeleti jogkörével azonban a rendőrség nagyon diszkréten él. Az országos rendőrfőkapitánytól a járőrökig mindenki partnerként kezeli a polgárőröket.

Az évi 9 millió óra szolgálat, a bűnmegelőzés szempontjából kiemelt 300 településen végzett fokozott tevékenység, illetve a nagyvárosi bűnmegelőzésben részt vevők – köztük a kiemelkedő eredményt felmutató Agria Polgárőr Egyesület – révén elmondható, hogy a lakosság 83 százaléka nagyra értékeli és fontosnak tartja a polgárőrség szerepét abban, hogy az ország közbiztonsága jó. Európában Magyarország a béke szigete.

Az OPSZ elnöke kitért a jövő feladataira is: tovább kell növelni a szolgálati órák számát, folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról, ezen belül az ifjú polgárőrök táborának a bővítéséről. Dr. Túrós András bejelentette, hogy a következő esztendő a gyermekek és az ifjúság éve lesz a polgárőrségnél

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke

Az egyesületek „korfája” meglehetősen magas, ezért lendületes szervezés kezdődött a fiatalítás jegyében – kapcsolódott dr. Túrós András felvetéséhez Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki elmondta: évente ifjúsági tábort szerveznek tevékenységük bemutatására, s a toborzás érdekében együttműködési megállapodást készítettek elő az Egri Szakképzési Centrummal.

A megyei elnök a továbbiakban arról szólt, hogy a csaknem száz egyesületben 2930 polgárőr teljesít szolgálatot. Egyre több egyesület vett részt a megyei és az országos szövetség által szervezett programokban. így a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek”, az „Egy iskola- egy polgárőr”,  továbbá a külterületek biztonsága, a nagyvárosi bűnmegelőzés érdekében , illetve a legsikeresebbnek mondható 100×100 és a jelenlegi 300×100 programban, melyben 19 egyesület vesz részt. Az utóbbi sikerét a településeken élők biztonságérzetének a növekedése és az elkövetett bűncselekmények számának a csökkenése is igazolja.

A megyét átszeli az M3-as autópálya 68 kilométeres szakasza, valamint a Budapest-Miskolc közötti vasútvonal, amelynek bűnügyi szempontból jelentős feladatot rónak a polgárőrségre. A füzesabonyi, káli, kompolti és a nagyúti egyesületek 2013-ban együttműködési megállapodást kötöttek a MÁV Miskolci Vasútbiztonsági Igazgatóságával, s ennek jegyében a vasúti területeket is aktívan ellenőrzik. Ezek során számos alkalommal kerítettek kézre elkövetőket, illetve sikerrel akadályozták meg, hogy az arra hajlamos személyek bűncselekményeket kövessenek el ezekben a térségekben.

A megyei szövetség céljai között Völgyi Ferenc az önkormányzatok és a helyi polgárőr egyesületek együttműködésének az erősítését említette. Ugyancsak fontos számukra, hogy minden településen legyen polgárőri jelenlét.

A polgárőr egyesületek tevékenységükről az a vélemény alakult ki, hogy – mint Czinege László r. dandártábornok, megyei főkapitány számos alkalommal kijelentette – nélkülük a rendőrség félkarú óriás lenne. A szakmai támogatáson túl a rendőrség gépkocsikkal, segédmotorokkal és kerékpárokkal segítette a járőrözőket, így a pályázatokon nyert gépjárművekkel együtt 86 autó van az egyesületek birtokában. A szolgálati órák száma az idén várhatóan meghaladja a 215 ezret, ennek jelentős részében a rendőrséggel együtt járőröztek.

Ezt fontosnak és eredményesnek tartotta hozzászólásában Czinege László megyei főkapitány is, aki hangsúlyozta, hogy minden tekintetben számíthatnak a polgárőrök helytállására.

Czinege László dandártábornok, megyei főkapitány

Szót kért a tanácskozáson Blahó László, a megyei szövetség általános elnökhelyettese, aki elmondta, hogy egy egyesületre jelenleg évi 280 ezer forint támogatás jut. Ez 120-150 ezerrel lehetne nagyobb, ha a közösségeknek nem kellene megfizetniük a céges autók után kirótt adót, ami összességében 12 millió forintra rúg a megyében.

A további hozzászólók – dr. Lénártné Benei Anikó Abasár, Vincze Imréné Szajla polgármestere, illetve Balog Zoltán adácsi polgárőr – a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével kötött együttműködési megállapodásból fakadó pályázati lehetőségekről, a 300×100-as bűnmegelőző program helyi eredményeiről, a kistelepüléseken működő egyesületek támogatásáról, valamint az adminisztrációs terhek csökkentéséről és a számlák digitális úton való továbbításának a biztosításáról fejtették ki véleményüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Országos Polgárőr Szövetség országjáró fórumának Heves megyei eseményén kitüntetések átadására is sor került. Kiemelkedő polgárőr vezetői tevékenysége jutalmául Antal Csaba területi alelnök, egri járási koordinátor kiérdemelte Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elismerő oklevelét. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a nagyvárosi bűnmegelőzés érdekében végzett tevékenységéért a „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozatát adományozta az Agria Polgárőr Egyesületnek, egyben 250 ezer forint külön támogatásban részesítette a közösséget. Az elismerést Gerczuj Zoltán, az egyesület elnöke vette át.

Az Országos Polgárőr Szövetség országjáró fórumának Heves megyei eseményén kitüntetések átadására is sor került. Kiemelkedő polgárőr vezetői tevékenysége jutalmául Antal Csaba területi alelnök, egri járási koordinátor kiérdemelte Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elismerő oklevelét. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a nagyvárosi bűnmegelőzés érdekében végzett tevékenységéért a „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozatát adományozta az Agria Polgárőr Egyesületnek, egyben 250 ezer forint külön támogatásban részesítette a közösséget. Az elismerést Gerczuj Zoltán, az egyesület elnöke vette át.

Szilvás István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.