A térség polgárőrei összevont akciókat tartanak a települések közbiztonságának erősítéséért

Több ezer órát szolgáltak a rendőrökkel együtt

HATVAN TÉRSÉGE Mivel a hatvani járás Pest, Szolnok és Nógrád megyével is határos, a térségben működő polgárőr egyesületeknek sajátos bűnmegelőzési feladataik vannak. Ennek érdekében együttműködési megállapodást írtak alá a szomszédos határ menti települések polgárőrségével, miszerint rendszeresen segítik egymást a különböző rendezvények biztosításában, s adott esetben közös szolgálatot látnak el.

Mint az elmúlt évben végzett munkát értékelő Vladár Roland, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség hatvani járási koordinátora tájékoztatott, a térség tizenegy településén működik civil bűnmegelőző közösség, amelyeknek összesen 256 tagja van. Tavaly szervezték meg először a „Hatvan járás közbiztonságáért” elnevezésű közös akciójukat, amit az év folyamán többször megismételtek. A lakosság visszajelzései alapján ezek az összevont járőrszolgálatok jelentősen növelték a településeken élők szubjektív biztonságérzetét. Ugyanezt a célt szolgálta a városi rendőrkapitánysággal, a körzeti megbízottakkal kialakított szoros kapcsolat is, melynek kapcsán a rendőrség által szervezett közbiztonsági ellenőrzések, akciók zömében ott voltak a polgárőrök is. Ezt igazolja a hivatásosokkal együtt töltött csaknem öt és félezer óra közös szolgálat. Az egyesületek tagjai egyébként 2016 októberétől a következő október végéig összesen 33 ezer 539 órában voltak jelen a kül- és közterületeken. A zagyvaszántói határt például rendszeresen lovas polgárőrök járták végig.

A megyei polgárőr szövetség elnökségének készített beszámolóban elhangzott továbbá, hogy az adott időszakban a polgárőrök 936 alkalommal tettek bűncselekménnyel kapcsolatos jelzést, 28 esetben működtek közre tettesek elfogásában, öt ízben vettek részt eltűnt személyek keresésében, s 762 alkalommal nyújtottak segítséget bajba jutott, illetve rászoruló személyeknek. Rendszámfelismerő berendezésük használatával mintegy 1500 gépjárművet ellenőriztek. Az Országos Polgárőr Szövetség által szervezett „250×100 bűnmegelőzési programban”pedig Apc és Petőfibánya kapott kiemelt feladatokat.

Sz. I.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A járási közbiztonsági akcióban minden egyesület képviseltette magát.

 

A lovas polgárőrök az ország déli határánál is teljesítettek szolgálatot.

BEKÜLDÖTT FOTÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.