Léptek az éjszakában…

Érzékelhetően javult a közbiztonság a községben

Az éjszakánként éberebben alvó helybeliek tíz évvel ezelőtt figyeltek fel rá, hogy rendszeresen léptek hangja hallatszik az ablakaik alatt. Néhány vállalkozó szellemű községbeli összefogásával – s Daru Sándor egykori polgármester támogatásával – akkor alakult meg a településen a polgárőrség.

– Annak idején főként gyalogosan járőröztek, s mindössze egyetlen szolgálati autó segítette a gyorsabb mozgást. A lakosok eleinte nehezen fogadták el a jelenlétüket, de látva a rend fenntartására való törekvést, a segítőkészséget, kezdetek megbarátkozni a szervezettel – idézték fel a kezdeteket a testület napokban lezajlott jubileumi, s egyben az elmúlt évi tevékenységet értékelő közgyűlésén.

Mint beszámolójában Borbás László, az Andornaktályai Polgárőr Egyesület elnöke utalt rá: az egykori, Antal Csaba által vezetett, 23 fős csapat mára megerősödött, s elnyerte a lakosság elismerését. A jelenleg negyvennégy tagú bűnmegelőző közösség tagjai csak az elmúlt évben 3707 órát töltöttek szolgálatban: egyebek között 39 alkalommal végeztek saját intézkedést, 654 hatósági jelzést tettek, ellenőrzéseik során 136 ízben figyeltek fel gyanús járműre, s egy körözött autót is találtak. A rendőrséggel közös szolgálat során egy-egy alkalommal vettek részt bűnöző személy tettenérésében, illetve elfogásában. Rendszeres közreműködői és biztosítói a településen zajló rendezvényeknek.

– Ezek az adtatok önmagukért beszélnek, az önök jelenléte nagyban segít az esetleges jogsértések megelőzésében. A községben tavaly több mint ötven százalékkal csökkent a tudomásunkra jutott bűncselekmények száma. Ehhez hozzájárult a két körzeti megbízott kollégám munkája, önök nélkül viszont sokkal nehezebb lett volna elérni ezt a javulást – köszönte meg a polgárőrök együttműködését Kovács József r. alezredes, az Egri Rendőrkapitányság vezetője.

Hozzászólásában Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke arról a fejlődésről beszélt, melynek révén eredményesebbé vált a megyében, illetve ezen a településen tevékenykedő sárga mellényesek szolgálata. Külön kiemelte, hogy a minden tekintetben jó közösségnek számító andornaktályai egyesület Antal Csaba személyében területi alelnököt, Jeneiné Csernák Mariann személyében pedig felügyelő bizottsági elnököt adott a megyei szövetségnek.

A csapat támogatásáról, s az idei egyesületi, illetve települési feladatokról szóló Vámosi László polgármester – aki maga is polgárőr – az önkormányzat nevében a közbiztonságért végzett munkája elismeréseként Kossuth-kardot adott át Borbás Lászlónak. A kard kicsinyített mását pedig a jubiláló egyesület alapító elnökének, Antal Csabának nyújtotta át.

A közgyűlés jelentős eseménye volt, hogy Úrvölgyi Zoltánné és Madarász András személyében két új tagot köszönthettek a résztvevők.

Szilvás István

Az alapítók és az élenjárók elismerése

Az eseményen elismerő oklevéllel mondtak köszönetet a jelenleg is szolgálatot teljesítő alapító tagoknak. A 2017-ben végzett kiemelkedő tevékenysége alapján Simon Ottó érdemelte ki az év polgárőre címet. Tárgyjutalmat vehetett át Oszlánczi József és Csala Ferenc. Dobák László r. főtörzsőrmester, körzeti megbízott ugyancsak oklevéllel köszönte meg Csala Ferenc és Erdélyi László fáradhatatlan szolgálati munkáját

 

 

Borbás László (jobbra) átveszi az önkormányzat elismerését kifejező Kossuth-kardot. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

A jubileum alkalmából dísztorta is emlékeztetett az elmúlt egy évtizedre. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.